Ferma de crestere porci (suine) si ingrasare - Costesti / Recea
Ferma de crestere porci

Ferma de crestere si ingrasare a porcilor (suine)

Prezentare

Ferma de porci (suine) Alpin Complex Ral este situata in comuna Recea, pe raza DJ Recea-Negrasi,  judetul Arges si se intinde pe o suprafata de 20.000 de mp. Este ferma doar pentru cicluri de crestere si ingrasare a suinelor.

Alpin Complex Ral este compusa din 2 hale tip "Muntenia". Fiecare hala are o capacitate de 995 capete de porci, capacitatea totala de populare fiind de 1990 de capete per ciclu de crestere si ingrasare.

 

Cicluri de crestere

In cadrul fermei se pot realiza 3 cicluri de crestere, fiecare dintre ele intinzandu-se pe 3 luni jumatate si incluzand intre cicluri 10 zile pentru igienizare.

Capacitatea de populare a fermei are posibilitatea de extindere de pana in 5000 de capete porci per ciclu.

Purceii vin in ferma la o medie de greutate cuprinsa intre 25-27 kg. Dupa fiecare modificare de greutate li se schimba si furajul in functie de necesitatile lor. Depopularea se realizeaza la aproximativ 4 luni cand se intruneste standardele de greutate, in jur de 110-115 kg. Dupa depopulare are loc igenizarea fermei care se realizeaza cu o echipa specializata conform cu normele de spalare si dezinfectie. Popularea fermei se realizeaza pe pricipiul "vidului sanitar" (dupa dezinfectie nu intra nimeni din personalul fermei pentru ca dezinfectantul sa actioneze minim 12 ore), de aceea se numeste "sistem de crestere totul plin - totul gol".

Porcii dispun de cea mai mare atentie din punct de vedere sanitar-veterinar, asistenta fiind asigurata zilnic de catre medicul veterinar.

Ferma include si grup sanitar,  birouri, filtru sanitar pentru personal.

 

Rase de porci

Animalele sunt crescuti in sistem intensiv. Rasele de porci crescuti in ferma noastra sunt metisi ai raselor Duroc si Pietrain (linii produse de fermele de reproductie, iar fiecare ferma are liniile ei). Alpin Complex Ral a ales sa creasca aceste rase din doua considerente:

- primul a fost sporul mediu zilnic (rasa Duroc);

- cel de al doilea a fost legat de calitatea carcasei (rasa Pietraine).

 

Mediul de crestere

Ferma de porci este dotata cu instalatie de hranire, adapare, ventilatie si climatizare automata.

Hranirea porcilor se realizeaza prin transbordarea furajului prin conducta de furajare din fiecare hala, respectiv printr-un sistem de conducte mai mici care alimenteaza cuvele de hranire ale porcilor.

Fiecare hala detine 2 fronturi de furajare deservite de cate un buncar de 7 tone aflat la capatul halei. De asemenea, include 18 boxe si 4 izolari asezate stanga-dreapta. Animalele sunt cazate pe gratare din ciment, iar hranirea se realizeaza din cuvele de hranire (cate 2 parti per boxa) cu o capacitate de 350 kg furaj.

Adaparea suinelor se realizeaza de la adapatori tip "suzeta" (cate 4 per boxa). Ferma detine o statie proprie ecologica de epurare a apei. Bazine pentru rezerva apa de 31 de tone (subteran 15 t si 10 t si bazin de 6 t suspendat).

Aerisirea mediului se realizeaza cu ajutorul ventilatoarelor de pe "coama" acoperisului fiecarei hale, printr-un sistem de 6 dispozitive. Totodata, ventilarea se face  si cu ajutorul ingleturilor aflate pe partile laterale ale halelor. Aceste sisteme de ventilatie sunt automate si lucreaza independent in raport cu setarile de temperatura.

Ferma de porci Alpin Complex Ral realizeaza evacuarea dejectiilor cu ajutorul baselor de dejectii. Evacuarea se realizeaza prin gratarele din ciment si se depoziteaza basa aflata sub ele, aceasta din urma fiind tratata cu bioenzime (bacterii de degradare ale dejectiilor) care previn mirosul de amoniac.